
Wat is hypnose?

Hypnose is een techniek om in een trance te geraken; een staat van gefocuste aandacht op de innerlijke beleving. Deze staat is ons allen bekend. Denk aan het opgaan in een boek waardoor de omgeving vervaagt, of een filmverhaal dat je volledig in beslag neemt.
In deze staat van focus, of wanneer het bewuste brein overbelast en vermoeid is, zoals aan het einde van de dag, staat het open voor suggesties. Het is geen toeval dat de duurste reclame s'avonds worden uitgezonden!
Voor effectieve veranderingen in het onderbewuste is het essentieel de kritische factor van het bewuste brein te omzeilen. Deze factor wordt actief rond de leeftijd van zeven jaar. Voor die tijd wordt externe informatie zonder beoordeling naar het onderbewuste doorgestuurd. In de jaren daarna blijven 'autoriteiten' zoals ouders, grootouders, leraren, etc., belangrijke bronnen van invloed, en zo vormt zich een identiteit met overtuigingen, gedragspatronen, vaardigheden en emoties, gebaseerd op herinneringen. Onder 'autoriteiten' vallen ook werkgevers, politici, artsen en dergelijke. Beïnvloeding kan op elke leeftijd plaatsvinden, maar is het meest bepalend in de jaren tussen 0 en 16.
In een hypnotische trance is het onderbewuste toegankelijk en kunnen automatische gedragsprogramma's worden herzien. Het oude gedrag wordt bijgewerkt zodat het overeenkomt met wie je NU bent. Het mooie van het onderbewuste is dat het altijd in het huidige moment; het NU, leeft.
Hypnose is een krachtig instrument om een perceptie van de realiteit te scheppen die aansluit bij wie je in het NU werkelijk bent. Want laten we eerlijk zijn; reizen doe je toch ook niet meer met paard en wagen, bellen niet meer met de draaischijf, informatie zoek je (bijna) niet meer op in de encyclopedie....
Dit is uiteraard een beknopte uitleg; het kan veel uitgebreider, maar mijn doel is om het eenvoudig te houden zodat de essentie voor iedereen duidelijk is.
En daarbij; zelf een hypnotische ervaring beleven en de verandering ervaren is de allerbeste informatiebron die je maar kan krijgen!
Op onderstaande afbeelding is ter verduidelijking metaforisch gebruik gemaakt van de vergelijking met een computer.

